Aktuale

aktuale 1
 

U nda nga jeta akademik Ekrem Murtezai

EM

Me pikëllim të thellë njoftojmë se sot në moshën 89-vjeçare ndërroi jetë akademik Ekrem Murtezai.

Akademik Ekrem Murtezai lindi nĂ« GjakovĂ«, ku kreu shkollĂ«n fillore dhe mori mĂ«sime nĂ« MedresenĂ« e Madhe tĂ« GjakovĂ«s. NĂ« vitin 1948 u regjistrua nĂ« ShkollĂ«n Normale tĂ« GjakovĂ«s, ndĂ«rsa nĂ« vitin 1951 u diplomua nĂ« PejĂ«. Studioi pĂ«r filozofi nĂ« Fakultetin Filozofik tĂ« Universitetit tĂ« Beogradit. Pas studimeve deri nĂ« fund tĂ« viteve ’60 punoi mĂ«simdhĂ«nĂ«s nĂ« shkollĂ«n normale dhe nĂ« gjimnazin e GjakovĂ«s, ku ishte edhe drejtor. Nga viti 1969 e deri nĂ« vitin 1973 ishte nĂ« detyrĂ«n e kĂ«shilltarit tĂ« pavarur nĂ« ByronĂ« Ekzekutive tĂ« Komitetit Qendror tĂ« Lidhje Komuniste tĂ« JugosllavisĂ« (LKJ) dhe njĂ«kohĂ«sisht edhe shef i kabinetit tĂ« Fadil HoxhĂ«s, i cili nĂ« atĂ« kohĂ« ishte anĂ«tar i ByrosĂ« Ekzekutive. NdĂ«rkohĂ« mbaroi studimet pasuniversitare pĂ«r politikologji nĂ« Fakultetin e Shkencave Politike nĂ« Beograd. NĂ« vitin 1973 u zgjodh ligjĂ«rues i lĂ«ndĂ«ve historia e filozofisĂ« antike dhe mesjetare dhe filozofisĂ« marksiste nĂ« katedrĂ«n filozofi-sociologji nĂ« Fakultetin Filozofik tĂ« Universitetit tĂ« PrishtinĂ«s (UP), ku mĂ« 1977 mbrojti edhe tezĂ«n e disertacionit tĂ« doktoratĂ«s me titull “Lenini pĂ«r logjikĂ«n dialektike”. Ishte profesor i rregullt i lĂ«ndĂ«ve tĂ« lartpĂ«rmendura gjatĂ« viteve 1983-1991, por edhe i disa lĂ«ndĂ«ve tĂ« tjera filozofike: estetikĂ«, logjikĂ«, filozofi klasike gjermane, filozofi bashkĂ«kohore etj. PĂ«r njĂ« kohĂ« ligjĂ«roi edhe metodologjinĂ« dhe teknikat e kĂ«rkimeve shkencore nĂ« degĂ«n e gjuhĂ«s dhe tĂ« letĂ«rsisĂ« shqipe. GjatĂ« viteve 1973-1981 ishte drejtor i QendrĂ«s Krahinore tĂ« Arsimit Marksist. Kreu edhe detyra tĂ« tjera nĂ« institucionet e arsimit. 
AnĂ«tar korrespondent i AkademisĂ« sĂ« Shkencave dhe i Arteve tĂ« KosovĂ«s u zgjodh nĂ« vitin 1996, kurse nĂ« vitin 2000 u zgjodh anĂ«tar i rregullt. E. Murtezai Ă«shtĂ« autor i disa librave nga fusha e filozofisĂ«, i artikujve shkencorĂ«, i fjalorĂ«ve terminologjikĂ«, i librave shkollorĂ«: “Filozofia materialiste-dialektike” (1975), “Studime filozofike” (1975), “Stalinizmi dhe neostalinizmi” (1976), “PikĂ«pamja e Leninit pĂ«r metodĂ«n dialektike” (1976), Marksizmi, socializmi dhe vetĂ«qeverisja” (1981), “Disa terma aktualĂ« politikĂ«â€ (1986), “Fjalori i filozofisĂ«â€ (1995), “Fjalor i feve” (2000), “Hyrje konceptuale nĂ« filozofi” (2015) etj.

Për shkak të rrethanave të pandemisë, të shtunën në orën 11:00 në ambientet e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës do të mbahet mbledhje komemorative me familjarët dhe anëtarët e Akademisë.

Ceremonia e varrimit do të bëhet duke respektuar masat parandaluese për mbrojtjen nga pandemia Covid-19.