Kujtim Shala

Akademik
Print

BiografiaKujtim (Muhamet) Shala është poet lirik, studiues letrar, profesor i letërsisë. Një prej studiuesve letrarë bashkëkohorë më të njohur, me një prej veprave studimore më të gjera të historisë së studimeve letrare shqipe.
U lind më 28 shkurt 1974, në Loxhë të Pejës. Shkollën fillore e ka kryer në vendlindje (1988), ndërsa gjimnazin në Pejë (1992). Studimet për Letërsi Shqipe i ka kryer në Universitetin e Prishtinës: studimet themelore (1996), studimet postdiplomike (1996-1998) dhe magjistraturën (2001); doktoranturën (2002). Ka bërë studime postdoktorale në Universitetin e Bolonjës, në fushën e teorive letrare (2004-2005). Është i specializuar në letërsi moderne, në teori letrare, forma letrare dhe në estetikë.
Karrierën në Universitetin e Prishtinës e ka nisur si asistent (2002), ka vijuar si profesor asistent (2006) e pastaj si profesor i asocuar (2011), ndërsa profesor i rregullt është zgjedhur më 2016.
Gjatë këtyre viteve, në Universitetin e Prishtinës, ka ligjëruar, në shkallën e studimeve Bachelor, Master dhe në Shkollën doktorate lëndë të letërsisë shqipe, të letërisë botërore, të kritikës letrare, të fushës teorike-letrare, të estetikës dhe të retorikës.
Po ashtu, ka ligjëruar Letërsi shqipe në Universitetin e Tiranës.
Ka redaktuar revistën e kulturës “Fjala” (2004-2005) dhe revistën letrare Verbi (2008-2009).
Është anëtar i redaksisë së revistës “Studime” të Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, si dhe anëtar i redaksisë së revistës “Hylli i Dritës” (Shkodër).
Ka fituar Çmimin Kombëtar për Letërsi “Azem Shkreli”, si dhe çmime të tjera letrare në Kosovë e jashtë saj.
Anëtar korrespondent i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës është zgjedhur në dhjetor të vitit 2016, ndërsa Anëtar i rregullt (akademik) në dhjetor të vitit 2020.
Në maj 2021 u zgjodh Anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.

BibliografiaVepra poetike:

 • Letha, Prishtinë, Tetovë, 2019
 • Revelatia, Bukuresht, 2016
 • Zbulesa, Prishtinë, Tiranë, 2015
 • Kujtimi i Zonjës n’zi, Prishtinë, 2012
 • Sendet, Prishtinë, 2010
 • Sagë, Prishtinë, 2004
 • Vjeshta e shpirtit, Prishtinë, 2000
 • Bukuria e zemërimit, Prishtinë, 1999
 • Mërzi e zezë, Prishtinë, 1998


Vepra studimore:

 • Kryevepra e Fishtës, Prishtinë, 2022
 • Zbulimi i Zef Pllumit, Tiranë, 2021
 • Sinekdoka, Prishtinë, 2020
 • Liber amicorum për Sabri Hamitin (bashkautorësi), Prishtinë, 2020
 • Ut heri dicebamus…, Prishtinë, 2019
 • Identiteti i pa/zbuluar, Prishtinë, 2019
 • Ligjërata e Katedrales, Prishtinë, 2019
 • Authentica et urbana, Tiranë, 2018
 • Zbulesa e modernitetit, Prishtinë, 2017, Tiranë, 2020
 • Epistemologjia e dytë, Prishtinë, 2016
 • Kujtesa e Rugovës, Prishtinë, 2016
 • Ernest Koliqi: authentica et urbana, Prishtinë, 2015
 • Prishtina letrare: petit Paris, Prishtinë, 2014
 • Analepsa, Prishtinë, 2013
 • Portret semiologu në rini, Prishtinë, 2013
 • Gjenetika vs. Poetika, Prishtinë, 2013
 • Rugova i letërsisë (bashkautorësi), Prishtinë, 2012
 • Prolepsa, Prishtinë, 2011
 • Prishtina letrare, Tiranë, 2011
 • Acta Albanica, Prishtinë, 2009
 • Rugova meditans, Prishtinë, 2008
 • Elipsa, Prishtinë, 2007
 • Expo – Letërsia shqipe në katër pamje, Prishtinë, 2007
 • Shekulli i letërsisë shqipe, Prishtinë, 2006
 • Kuteli i pa/zbuluar, Prishtinë, 2006
 • Pro/Classica, Prishtinë, 2005
 • Miniatura, Prishtinë, 2005
 • Vepra e vetmisë, Prishtinë, 2005
 • Fishta përballë Fishtës, Prishtinë, 2004, Tiranë, 2005
 • Kujtesa e tekstit – Mitrush Kuteli, Prishtinë, 2003
 • Shinimet e Fishtës, Prishtinë, 2002
 • Vox-i i Anton Pashkut, Prishtinë, 2002
 • Poezia e Bilal Xhaferrit – Një kritikë dialogjike, Prishtinë, 2001
 • Lasgushi i përjetshëm, Prishtinë, 1999
 • Shenjat e tekstit, Prishtinë, 1999


Libra shkollorë:

 • Letërsia e vjetër dhe e Mesjetës (me K. Rrahmanin), Prishtinë, 2004
 • Gjuha dhe letërsia shqipe (bashkautorësi), Tetovë, 2005
 • Letërsia 10 (bashkautorësi), Prishtinë, 2019


Akademik Kujtim M. Shala, po ashtu, është autor i mbi njëqind punimeve (studime dhe ese) për letërsinë shqipe, si dhe për çështjet universale të letërsisë, të filozofisë së letërsisë, të estetikës letrare e të epistemologjisë letrare, botuar në revistat letrare, studimore e akademike në Kosovë dhe jashtë Kosovës.