Paraqitja e botimit “Ishin kohë të vështira për Skënderbeun, por ai kishte një aleat, Huniadin hungarez”

E nderuar Kryesi e punës,
I nderuar Kryetar i ASHAK-ut – akademik M. Kraja,
I nderuar Ambasador i Hungarisë në Kosovë – Z. Laszlo Markus,
Të nderuar përfaqësues të institucioneve të Kosovës, diplomatë, akademikë, studiues dhe gazetarë
Zonja dhe Zotërinj të nderuar,

Kam nderin e veçantë, që në emër të Akademisë, ta deklaroj të hapur promovimin e librit të Akademisë së Shkencave dhe të Ministrisë së Jashtme të Hungarisë, të hartuar nga një grup autorësh eminentë hungarezë, i cili i dedikohet lidhjeve miqësore gjatë historisë ndërmjet shqiptarëve e hungarezëve.

Ky botim siç do të paraqitet më detajisht nga prezantuesit, ngërthen në vete trajtesa të vlefshme të ngjarjeve dhe të aspekteve që përbëjnë lidhjet e epokave dhe të figurave të shquara nga e kaluara e të dy popujve tanë.

Në këtë vepër prej 340 faqesh, me argumente jepen tablo të veçanta të ndihmës të studiuesve hungarezë, siç është ballkanologu i shquar, Lajos Thalloszy, për rëndësinë e studimeve albanologjike nga këndvështrimi gjuhësor e historik, në botimin dy vëllimor “Hulumtime Ilire-Shqiptare”; në spikatjen e rolit të misionarëve të ndryshëm kulturorë dhe fetarë; në studimin e dy figurave dominante të mesjetës në Evropë: Skënderbeut shqiptar dhe të hungarezit Gjon Huniadi, si dy personalitetet më të shquara në luftën kundër osmanëve në shekullin XV-të.

Një tjetër trajtesë e argumentuar shkencërisht i është kushtuar edhe periudhës më të re të historisë së Kosovës, me autorësi të ambasadorit hungarez në Prishtinë, László Márkusz. Ai në mënyrë analitike e trajton “Qëndrimin e Hungarisë për Pavarësinë e Kosovës”, si një domosdoshmëri faktike e pajtimit parimor në mes pozitës dhe opozitës në Hungari më 19 mars 2008.

Këto që u thanë më sipër, si dhe vlerësimet e pesëmbëdhjetë autorëve të nderuar hungarezë – në punimet e këtij botimi, janë një vlerë e shtuar për thellimin e njohurive dhe dijeve për historinë, për kulturën dhe për begatimin e mëtejmë të marrëdhënieve ndërmjet dy popujve miq – hungarezëve dhe shqiptarëve.

Me këtë rast dua të falënderoj posaçërisht, redaktorin e botimit akademik Krisztián Csaplár-Degovics, për kontributin e madh me rastin e përgatitjes së suksesshme të këtij edicioni, si dhe ambasadorin Márkusz për angazhimet e tij të sinqerta në prezantimin e këtij botimi para opinionit kosovar.

Ju faleminderit dhe ju uroj punë të mbarë.

Akademik Jusuf Bajraktari

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print