Paraqitje e botimeve dhe e dokumenteve për Çamërinë

Më 28 shtator në ambientet e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës u paraqitën botimet dhe dokumentet për Çamërinë të një periudhe tridhjetëvjeçare, nga vitit 1991 deri më 2021, organizuar nga nga Fondacioni “Hasan Tasini”.
Prezantimin e botimeve e hapi kryetari i Akademisë, akademik Mehmet Kraja, i cili ndër të tjera tha se autorët e këtyre botimeve që po i prezantojmë sot, janë emra të shquar në fushën e shkrimit të historisë ose të letërsisë historike, të cilët me veprat e tyre kanë dhënë kontribut të çmuar për depërtime të rëndësishme në fushën e studimeve për çështjen çame. Më tej ai shtoi se Kosova gjatë historisë së saj më të re, e ka jetuar dhe rijetuar disa herë tragjedinë e ngjashme me dramën dhe tragjedinë çame: gjenocidi mbi Kosovën është ushtruar në sekuenca të përsëritura, që nga luftërat ballkanike dhe prapa, gjatë dhe pas Luftës së Parë Botërore; para, gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore, në dhjetëvjetëshin e parë dhe të dytë të ndërtimit të socializmit dhe, së fundi, me eksodin dhe spastrimin e madh etnik të vitit 1999, duke shtuar në fund se ne që i kemi përjetuar drama të ngjashme me atë të Çamërisë, kemi mësuar një gjë: e vërteta për pësime të këtilla nuk duhet të harrohet, sepse humbja e kujtesës është rituali alegorik i përsëritjes së mundshme të tragjedisë.
Për botimet për Çamërinë fjalën hyrëse e mbajti prof. dr. Bashkim Kuçuku dhe më pas ligjëruan prof. Hajredin Isufi, prof. Irakli Koçollari, prof. Ahmet Mehmeti, Enver Kushi etj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print