Intensifikimi i bashkëpunimit të mëtejshëm shkencor midis Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës dhe Akademisë së Shkencave të Shqipërisë

Në ambientet e Librit Akademik në Akademinë e Shkencave u zhvillua sot një takim për intensifikimin e bashkëpunimit të mëtejshëm shkencor midis Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës dhe Akademisë së Shkencave të Shqipërisë.

Ky takim u zhvilluar në kuadër të marrëveshjes së bashkëpunimit mes dy akademive asaj të Kosovës dhe Shqipërisë për periudhën 2018-2020. Kjo marrëveshje përfshin aktivitetet në fushën kërkimore-shkencore e artistike si dhe veprimtari të ndryshme shkencore, simpoziume, konferenca e të tjera.

Gjatë takimit të sotëm u fol nga përfaqësuesit e dy akademive për vijimin e mëtejshëm të bashkëpunimeve shkencore mes tyre, për botime të përbashkëta shkencore, për zhvillimin e konferencave të cilat nxjerrin në pah problematikat dhe gjithashtu për sesione dhe projekte të cilat do bëjnë të mundur një pasqyrim më të denjë të punës së akademikëve mes dy vendeve.

Në një intervistë për Agjencinë Telegrafike Shqiptare, kryetari i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Mehmet Kraja tha se, “ky takim u zhvillua për të konkretizuar një fazë të re bashkëpunimi mes dy akademive. Të dyja akademitë kanë një përvojë bashkëpunimi mes tyre megjithatë kishte dhe faza të ngecjes së këtij bashkëpunimi. Tani ka ardhur një fazë pas reformave, riorganizimit të Akademisë së Shqipërisë dhe të problemeve tona ku duhet të intensifikohet bashkëpunimi në gjitha fushat. Bashkëpunimi ynë konsiston në shkencat albanologjike, shkencat shoqërore dhe seksionin e arteve që Akademia e Shqipërisë nuk e ka, por dhe këtu gjetëm dhe kërkuam forma bashkëpunimi”.

Gjithashtu për ATSH-në kryetari i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë Skënder Gjinushi tha se, ” kjo është një vizitë e rëndësishme vllazërore dhe patjetër e nevojshme pasi akademia jonë ka qenë në reformim dhe Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës ka një kryetar të ri tashmë dhe duhet të vendoseshin këto kontakte të reja në nivel kryesish për të vijuar këtë bashkëpunim”.

Gjinushi u shpreh se, “tani vlerësoj që janë të tëra kapacitet dhe në riorganizimin e akademisë sonë dhe të Kosovës, që të vijojmë të punojmë në gjitha fushat së bashku. Në fushat e albanologjisë edhe për ekonominë dhe për problemet e arsimit dhe për botime dhe veprash madhore si historia e shqiptarëve, enciklopedia pra probleme të gjuhës shqipe. Të gjitha pra këto probleme dy akademitë do i përballojnë së bashku duke rakorduar potencialet madje dhe në fushat e shkencave të natyrës dhe teknike, ku absolutisht ne duhet të jemi plotësues me njëri-tjetrin dhe gjithashtu të kemi dhe projekte të përbashkëta që kanë të bëjnë me zhvillimin e shkencave natyrore dhe teknike”.

Gjatë takimit të sotëm morën pjesë përfaqësues nga Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës ndër të cilët kryetari i Akademisë së Shkencave të Kosovës, Mehmet Kraja, zv.kryetari i Akademisë së Kosovës, Jusuf Bajraktari dhe sekretarja shkencore e Akademisë së Kosovës, Myzafere Limani. Nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë merrnin pjesë kryetari i akademisë, Skënder Gjinushi, zv.kryetari i Akademisë së Shkencave, Vasil Tole,  dhe akademikët Floresha Dado dhe Shaban Sinani.

Bazuar në këtë marrëveshje të nënshkruar mes dy akademive shkencore, të Kosovës dhe asaj të Shqipërisë, brenda dy viteve do të realizohen veprimtari rreth çështjes së standardizimit të shqipes dhe të terminologjisë, botimi i hartës arkeologjike, fjalorë, konferenca të ndryshme shkencore, sesione, projekte, promovime, shkëmbime të botimeve e të tjera.

 

(Burimi: ata.gov.al/2019/11/07/foto-gjinushi-intensifikim-i-bashkepunimit-shkencor-shqiperi-kosove/)