Zeqirja Ballata

Akademik
Share on print
Print

BiografiaU lind në Gjakovë më 1943 në një familje zejtarësh të gjyshit dhe t’atit këngëtarë popullorë. Pas Shkollës së mesme të muzikës në Prizren (’63), u diplomua me sukses të shkëlqyer (’67) dhe u magjistrua (’69) për kompozitor në Akademinë e muzikës në Lubjanë te akademi­kët Matija Bravniçar dhe Lucijan M. Shkerjanc duke realizuar koncert autorial. Ka studiuar edhe muzikologjinë (1965-69) në Fakultetin filozofik të Uni­versitetit të Lubjanës. U specializua në Venecie te Virgilio Mortari (VI-VIII ’69 e ’70), në Accademia musicale Chigiana në Sienë (Itali) te Franco Donatoni (VI-VIII ’72 e ’73) dhe në Romë te Gofredo Petrassi (tetor ’72 – maj ’73).
Kompozitor me opus bashkëkohor prej më se 160 veprash pia­nistike, korale, solistike-instrumentale, kamertale, vokalo-instrumentale e simfonike të botuara në Slloveni, Kosovë, Holandë… të ekzekutuara në festivale/ koncerte në Kosovë, Shqipëri, Slloveni, Itali, Kroaci, Austri, Bullgari, Gjermani, Maqedoni, Francë, Mal të Zi. Ka realizuar koncerte autoriale në vend e jashtë (Lubjanë, Prishtinë, Maribor, Ulqin, Prizren, Gjakovë, etj.). Pianist me pjesëmarrje në koncerte/ festivale në Kosovë, Slloveni, Itali, Kroaci, Shqipëri, Serbi, Vojvodinë, Austri.
Pedagog në Shkollën muzikore “F. Shturm” në Lubjanë (1965-70) dhe në Shkollën e lartë pedagogjike në Prishtinë (1971-75). Koautor i Elaboratit për themelimin e Degës së muzikës (1975) të Fakultetit të arteve; doc. (1975-79), prof. inord. (1980-85) e prof. ord. (1986-91). Në vitet 1991-2007 këshilltar në Liceun artistik/ Konservatorin muzikor në Maribor. Që nga viti 2007 sërish prof. ord. për lëndët Kompozicion e Orkestracion në Fakultetin e Arteve në Prishtinë.
Veprimtar aktiv në jetën muzikore: në vitet 1971-91 kryetar i Pleqë­sisë (1975-77), prodekan (1977-79) e dekan Fakulteti (1979-81); bashkë­themelues i Shoqatës së kompozitorëve të Kosovës (1972). Kryetar i Shoqatës së Kompozitorëve të Kosovës (1977-80 e 1990-91). Bashkëthe­melues e kryetar i Festivalit “Ditët e muzikës kosovare” (1979). Kryetar i Bashkësisë së Akademive muzikore të RSFJ (1979-80). Kryetar i Shoqatës së pedagogëve muzikorë të Kosovës (1983-85). Kryetar i Garave fede­rative të nxënësve/studentëve të muzikës (1984). Anëtar korrespodent i (1996) dhe i rregullt (2000) i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës.
Publicist me veprimtari studimore librash/ tekstesh universitare e shkollore, punimesh profesionale-shkencore në shtypin kombëtar e ndër­kombëtar, kumtesash në simpoziume, konferenca, kongrese, tribuna mu­zikologjike. Eshtë i përfshirë në shumë publikime, leksikone, enciklo­pedi.

BibliografiaOpusi krijues

Pianistike:

 • Jehonat nga Bjeshkët e Nemuna për dorë të majtë (1963);
 • Fantasia rustica për dorë të majtë (1964);
 • Ou village (1964);
 • Sonatë në dy kohë (1965-66);
 • Deux caprices (1965-67);
 • Solo de concert (1967);
 • Variations sensitives (1969);
 • Dy valle (1982, 1996);
 • Plaku i maleve (1994);
 • Alla marcia 4-duarshe (1999);
 • Hexaphonia për dy piano (ose 4-duarshe, 2001);
 • Suitë për pionierë (2002-03), Këngë (2003);
 • Këngë/Pesem (2004).


Korale (për kor të përzier):

 • Bisedë me vendin (1964);
 • Poetom (1965);
 • Najve? sveta… (1965);
 • Ku po shkon moj goc’ e vogël (1967,e përpunuar);
 • Oj Kosovë (1979, e përpunuar);
 • Si dukat i vogël je (1981, e përpunuar);
 • Humoreskë (+ bas solo, 1982);
 • Do t’ia them një kënge (1984);
 • Gaudeamus igitur (+ perkusione,1999, e përpunuar);
 • Olimpionicus (1999);
 • Motetus scolasticus (2000);
 • Dy kumriat (+ flaut e lodër, X 2011).


Për kor meshkujsh:

 • Kam shtëpin’ me thupra (+ bas solo, 1968, e përpunuar);
 • Sikur t’i kisha sytë e tu (+ solist, 1966, e përpunuar);
 • Si dukat i vogël je (1967, e përpunuar);
 • Dashuri djaloshare (1984, e përpunuar);
 • Skanderbeku një mënatë (+ recitues, 1991, e përpunuar);
 • Betimi m’i flamur (1991, e përpunuar);
 • Kopilja (1991, edhe për femra, e përpunuar);


Për kor të rinjsh/femrash:

 • Ëndërrini i djaloshit (1966);
 • Këngë për Mine Pezën (1976, e përpunuar);
 • Dona nobis (+ fl., glsp., trngl., piano, 1997);
 • Pa se sliš (2002, e përpunuar);


Për kor pionierësh:

 • Ninulë (+ vibrafon, 1972);
 • Fugëza fshatare (1972);
 • Nënës (1975);
 • Dimri (bis 1-zëshe, 1975);
 • Maji me lule (bis 1-zëshe, 1978);
 • Rritu drita ime (1978);
 • O i vogli partizan (1979, e përpunuar);
 • Mësuesja ime (1980);
 • Gëzohu fëmijë (bis 1-zëshe, 1980);
 • Xixëllonja (1980);
 • Pranvera në nëntor (bis 1-zëshe,1980);
 • Valëza e lumit (bis 1-zëshe,1980);
 • Të punojmë si ora (1987), Shiu (bis 1-zëshe,1987);
 • Internacionalja (e përpunuar, 1987);
 • Oj Kosovë (e përpunuar, bis me trngl e shkopinj, 1987);
 • Poshtë mizorët (e përpunuar, 1988);
 • Malet me blerim mbuluar (e përpunuar, 1989);
 • Nënë Terezë bijë Shqiptare (+ recit., 1990);
 • Ty flamur (+ recit., 1991, e përpunuar);
 • Këngë (20) pionierësh 1-zëshe (poros. nga poeti slloven Tone Dodlek);


Solistike instrumentale:

 • Suitë për flaut solo (1965);
 • Suitë për obo solo (1967);
 • Suitë për obo e harpë (1968);
 • Air nuancee për bri anglez (1970);
 • Frekuencat/Frequentiaes për klarinetë e piano (1973);
 • Multuphonia për flarinetë solo (1974);
 • Monolog për flarinetë solo (1975);
 • Studio për obo e piano (1976);
 • Glissandi pë violinë e piano (1977);
 • Bilbili (iNaimit)/Rossignol për 3 bllokflauta e piano (1978);
 • Sonatinë për violonçel e piano (1981);
 • Quasi una ballata për kitarë (1982);
 • Marcia për violinë e piano (1982);
 • Këngë për violinë e piano (1982);
 • Cadenza për saksofon e piano (1990);
 • Partizani i vogël për bllokflaut e piano (1990);
 • Canticum Scodrense për fizarmonikë e piano (1992);
 • Variante për fizarmonikë (1993);
 • Valle (nga Mandrica) për flaut e piano (1996);
 • Strophes për flaut e piano (1997);
 • Melismi e Danza për violinë solo (1998);
 • Spirale… për trumbetë e piano (2001);
 • (I)Lirika… për violonçel e elektronikë (2002);
 • Fyelli i Martinit/Martin’s flute për flaut e piano (2003);
 • Kaba & Valle për saksofon dhe elektronikë (2003);
 • Hommage Boletini/Seferi për violinë e piano (2004);
 • Ballo delle Montagne për flaut e fizarmonikë (2011);
 • Don… y Sancho… për cl.picc. Mib in cl. basso (2008);
 • Intimidades për kitarë solo (2009);
 • Introduzione, Kaba et Rondellus për violë e piano (2011).


Romanca për zë e piano:

 • Ndamja për zë të lartë e piano (1965);
 • Asaman o syr i zi për zë të lartë e piano (1967, e përpunuar);
 • Apel për zë të mesëm e piano (1976);
 • Mes rrugës rruga për zë të mesëm e piano (1978);
 • Luftëtari për bas e piano (1980);
 • Burokrati për bariton e piano (1983);
 • Nëna Terezë për soprano e piano (1990);
 • Përurim për bariton e piano (1994);
 • Gjëma për soprano, bas dhe dy piano (1999);
 • Ito bashkani për zë të lartë e piano (2005, e porositur);
 • Sarabanda për soprano e bas dhe dy piano (2006);
 • Transformimi/Preobrazba për soprano, bas dhe dy piano (2006);
 • Hapna sytë tanë (2010).


Kamertale:

 • Trio frymor, fl., klar., fag.(1968, Koha II; I dhe III të humbura);
 • Musica breve për violinë e violë (1970);
 • Suonada për obo, kitarë e piano (1972);
 • Mësuesja ime për zë, klar., vnë e pno (1972);
 • Shtytje për obo, klarinetë, violinë, kitarë e piano (1972);
 • Vertikale për klarinetë, piano e perkusione (1973);
 • Quartetto (abbreviato) nr. 1 (1980) & nr. 2 (1989);
 • Epitaf N për recitaor e ansambël (1982);
 • Dialog për flaut e klarinetë (1983);
 • Trio për flaut, klarinetë e piano (1983);
 • Trio pianistique (1983);
 • Fanfara I për 3 trumbeta (Sib) dhe 3 trombona dhe timpanë (1984);
 • Divertimento për flaut, obo e fagot (1986);
 • Fanfara II për 2 trumbeta (Sib) dhe 2 trombona (1986);
 • Nostalgisches Lied për akordeon, piano e perkusione (1991);
 • Gaudeamus igitur për 4 trombona (bis për 2 tromb., k-bas e perkusione (1995);
 • Lipej raja për kor të rinjsh dhe instrumentarium të Orff-it (1996, e porositur);
 • Goslice për kor të rinjsh dhe instrumentarium të Orff-it (1996, e porositur);
 • Mater Theresiae per mezzosoprano dhe ansambël (1997);
 • Dyptichon për për fl., vnë, vlë e pno (2000);
 • Balada e Tanes për recit., fl., v-çel e pno (2001);
 • Tre terzetti për Es-, B- dhe Bas-klarinetë (2004);
 • Quintetto dei fiatti (2006);
 • Don… y Sancho… per clar. picc. (Mib) & clar. basso (2008);
 • Microintervals for Es-, A- & Basc-clarinett (2008);
 • Symposion 2009, fur Fl., Clar (B), Fag., Cor (F), Violine, Vcello, C-bass und Klav. (2009);
 • Albania seen at day-break for ten/sop., trump. & org. (2009);
 • Musica a cinque per fl., clar. picc. (Mib), clar. (Sib), clar. basso & pf (2009);
 • Introduzione, kaba et rondellus« per viola & pf. (2011);
 • Kolegina družina për soprano, picc., fl. & pf. (2012);
 • A tre për piccolo, violë e piano (2012).


Vokalo-instrumentale:

 • Këmbë qëndrese për rec., bas, kor, piano e perkusione (1978);
 • Bir i vendit trimëror për rec., sol., kor e ork. kamertal (1981);
 • Pro memoria 1462 per soli, coro e orchestra di camera (1987);
 • I gjallëron heshtjet për rec., bar., kor, vegla me frymë të drunjta, DJ, El. e iano (2004);
 • Prova gjenerale per rec., alto, fl. a becco (fl picc., fl., fl. contralto), pf. e 3 percussionisti (1994);
 • Akrostik për rec., sopr., piano, vegla me frymë të drunjta, harqe e perkusione (1995);
 • Ditë vjeshte për rec., sopr., bar., kitarë, piano, El., vegla me frymë të drunjta e harqe (2005);
 • Lacrimosa – IX 2001 per voce decl., basso, coro, 2 p-forti e percussione (2008);
 • Musicus universalis per 4 soli, pf., fiatti e percussione (2008).


Orkestrale-koncertante:

 • Suitë për orkestër harqesh (1966);
 • Passacaglia per orchestra (1966);
 • Capriccio sinfonico (1967);
 • Studio per 2 pf. ed orchestra di camera (1973);
 • Concerto stretto per fl. picc., flauto, fl. contralto ed orchestra (1978-79);
 • Simfonia 83 (1982-83);
 • Gaudeamus igitur per fiatti e percussione (1996).


Muzikore-skenike:

 • Epos për balerinë, balerin, vegla frymore dhe 5 perkusionistë (2004);
 • Libra universitarë, shkollorë:
 • Gjurmëve të muzës, Rilindja, f. 271, Prishtinë, 1987.
 • Kultura muzikore për kl. VII-VIII (koautor me S. Spahiun), ETMM i KSAK, ’87.
 • Edukata muzikore për kl. VII-VIII (koautor me S. Spahiun), ETMM i KSAK, ’88.
 • Veglat muzikore – tekst universitar (Universiteti i Prishtinës, 1990.
 • Edukata muzikore 8 – shkolla e mesme e ulët, Libri shkollor, Prishtinë, 2005.
 • Studime muzikologjike, kumtesa në festivale, kongrese, tribuna, tryeza; recensione.


Çmime dhe mirënjohje:

 • Dy çmime në Konkursin e B.K. të Shoqërive Muzikore të Kosovës, ’66, ’68.
 • Çmimi universitar i Preshernit në Lublanë (1967).
 • Çmimi I Festivalit Ndërkombëtar të Koreve në Celje, 1967,
 • Shpërblimi i Dhjetorit i Kosovës, 1968.
 • Dy çmime në Konkursin e RTV Prishtina, 1974, 1977.
 • Dy çmime vjetore të Shoqatës së Kompozitorëve të Kosovës, 1977, 1989.
 • Medalje me kurorë të argjentë e Presidiumit të RSFJ, 1981.
 • Karta e Takimeve të Akademive Muzikore të RSFJ, Rovinj, 1981.
 • Mirëjohja “Dr. Roman Klasinc” e Liceut artistik, Maribor (’03) dhe e Lidhjes së Pedagogëve Muzikorë të Sllovenisë, Maribor.
 • Mirënjohja nga Colegium musicum i qytetit Malmo, Suedi, 2006.
 • Pllaketa për vepër jetësore e Drejtoratit për kulturë, KK i Gjakovës, 2007.
 • Çmimi për vepër jetësore “Dr. Roman Klasinc” e Konservatorit muzikor, Maribor, ’08.
 • Mirënjohja e Ministrisë së Kulturës e Kosovës (2008).