Kryesia

  Luan Mulliqi An. korrespondent

Biografia

U lind në vitin 1953 në Gja­kovë. Akademinë e Arteve Figura­tive – Drejtimi i Skulpturës, e kreu në Prishtinë, në vitin 1977. Studi­met pasuniversitare në Beograd, më 1979. Ka qenë anëtar i Sho­qatës së Artistëve Pamorë të Ko­sovës nga viti 1977. Më 1992 u pra­­nua anëtar i Inter­national Sclupture Center, Washington DC, SHBA.

Ka marrë pjesë në disa sim­poziume të skulpturës me kara­kter ndërkombëtar. Ka botuar shkri­me për skulpturën si dhe dy monografi për artin pamor në Ko­sovë.

Për jetën dhe veprën e tij është shkruar në shumë media, ka­talogë dhe libra të artit.

Një monografi ekskluzive për veprën e tij është botuar së fundi, e shkruar nga profesori austriak Dr. Johann Gunther, me titull “Mu­lliqi një skulptor i madh”.

Veprat e tij gjenden në shumë koleksione private si dhe te per­sonalitete të njohura, siç janë: Papa Gjon Pali II, presidenti Klinton, mbreti Hirohito, mbretëresha Elizabeta II, princesha Diana, princesha Ana, zonja M.Olbrait, presidenti Xh.Bush, Papa Benedikti XVI, presidenti Demirel, presidenti Berisha, kryetari R. Formigoni, krye­ministri Toni Bler, zonja Klinton, etj.

Në dhjetor të vitit 2012 u zgjodh anëtar korrespodent i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës.

Ekspozita vetjake:

1979 – Galeria e Fakultetit të Arteve, Beograd;

1992 – Gallery Renatra, Çikago (SHBA).

1994 – Artecounter Gallery, Dallas (SHBA).

1995 – Gallery Art 54, Nju-Jork (SHBA).

2008 – GAK – Prishtinë.

2012 – Koko Gallery, Vjenë, Austri.

Ekspozita kolektive me rëndësi:

1977 – Muzeu i qytetit, Dubrovnik.

1979 – Galeria Kombëtare, Tiranë.

1992 – Gallery Becker, Amsterdam (Holandë).

1993 – Beaux Arts Institute, Montreal (Kanada).

1993 – Toyamara Sculpture Biennale, Hokaido (Japoni).

1994 – Pietrasanta Plaza, Pietrasanta (Itali).

1995 – Marble Institute Colorado (SHBA).

1997 – Florida Art Center, Majami (SHBA).

2000 – Galeria Kombëtare – Tiranë.

2003 – Galeria ECKE, Augsburg (Gjermani).

2004 – National Gallery of Modern Art, Mumbai.

2005 – Galeria Kombëtare – Tiranë (Shqipëri).

2006 – Galeria Kombëtare – Shkup (Maqedoni).

2007 – Cite International des Art, Paris.

Shpërblime:

1978 – Shpërblimi për skulpturë, Fakulteti i Arteve, Beograd;

1979 – Shpërblimi “Mosha Pijade”, Prishtinë;

1981 – Shpërblimi për skulpturë “40 vjet revolucion”, Prishtinë;

1983 – Shpërblimi në Bienalen e Vizatimit, Prishtinë;

1985 – Shpërblimi i Sallonit pranveror, Prishtinë;

2000 – Shpërblimi i parë në konkursin për shtatoren e Nënë Terezës, Prishtinë;

2004 – Shpërblimi i parë në konkursin ndërkombëtar “Monumenti i Nënë Terezës”, Tiranë;

2005 – Shpërblimi i parë në ekspozitën “Skenderbeu, strateg, dhe diplomat”, Prishtinë;

2006 – Shpërblimi i parë në konkursin për shtatoren e akademik Fehmi Agani, Prishtinë;

2010 – Shpërblimi i për “Hyjnesha e Artë” – PriFilm Fest, Prishtinë.